Nazorg tandprothese
Indien er bij u een tandprothese geplaatst werd vandaag dient u aandacht te besteden aan onderstaande punten om het dragen hiervan zo comfortabel mogelijk te maken, en dit op lange termijn.
- Indien u in de volgende dagen pijn ter hoogte van het tandvlees krijgt, drukt de prothese op deze plaats teveel. Contacteer ons om correcties uit te voeren. Dit is regelmatig nodig na het plaatsen van een nieuwe prothese of zelfs na vernieuwing van de kunststofbasis (rebasing). De pijn zal niet vanzelf overgaan zonder correcties!
- Het reinigen van de prothese gebeurt best met een gewoon handborsteltje of een speciale protheseborstel (verkrijgbaar bij de apotheek) en vloeibare zachte zeep, géén tandpasta. Bruistabletten mogen slechts af en toe gebruikt worden om de prothese te verfrissen. Bij overmatig gebruik zal de kunststof aangetast worden en verbleken. Eén maal per week de prothese in een glas verdunde azijn leggen helpt kalkaanslag op te lossen.
- ’s Nachts de prothese best uitlaten indien het een volledige prothese betreft. Zo kunnen de kaken en het mondslijmvlies tot rust komen. De prothese droog bewaren, niet in een glas water.
- Het kauwen zal aanvankelijk vreemd aanvoelen, wat heel normaal is. Neem kleinere hoeveelheden in de mond en bijt stukken zoveel mogelijk af aan de zijkanten, tegen de mondhoeken aan. Het eten zal vlotter gaan naarmate u de prothese meer gewoon bent.
- De nieuwe prothese zal aanvankelijk ook de klankvorming in de mondholte beïnvloeden. Dit is echter van voorbijgaande aard, dus maak u niet teveel zorgen.
- In geval van een partiële prothese of een frame, dient u uiteraard de overblijvende tanden en het omringende tandvlees dagelijks en grondig te verzorgen. Zij dienen namelijk als steun en houvast voor de prothese.
- De prothese is gemaakt op de vorm van het mondslijmvlies op dit moment. Deze vorm zal echter veranderen in de loop van de tijd, de kaak krimpt namelijk waar er geen tanden meer aanwezig zijn. Het gevolg hiervan is dat er ruimte ontstaat tussen de prothese en de kaak. De prothese zal hierdoor losser komen te zitten, ook al voelt de patiënt dit niet als dusdanig.
Het gevolg op langere tijd is irritatie van het tandvlees en een nog snellere krimp van de kaak, waardoor de prothese kan breken of te grote krachten kunnen ontstaan op eventueel overgebleven pijlertanden.